Redukcja ukierunkowana jest szczególnie na pozbycie się tkanki tłuszczowej. Dieta redukcyjna jest schematem żywieniowym, który pozwala zdobyć wymarzoną sylwetkę, poprzez utratę wagi i tkanki tłuszczowej. Dieta redukcyjna nie jest szybką dietą, ma zasięg długoterminowy. Proces ten opiera się przede wszystkim na manipulacji własnym metabolizmem oraz przestrzeganiu pewnych zasad. Proces redukcji polega na walce z nadwyżką tkanki tłuszczowej i zbędnymi kilogramami.

Przykładowa dieta redukcyjna

1.
Śniadanie: Owsianka mleczna z jabłkiem i cynamonem
2 śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 plasterki polędwicy z indyka, pomidor
Obiad: Zupa kalafiorowa, gorąca herbata bez cukru
Przekąska: pomarańcza
Kolacja: chleb żytni razowy, sałatka z mozzarellą, herbata zielona bez słodzenia

2.
Śniadanie: chleb pełnoziarnisty, twaróg chudy, pomidor
II Śniadanie: tuńczyk w sosie własnym, orzechy nerkowca
Obiad: filet z piersi indyka, ryż brązowy, surówka z pora, marchewki i selera
Przekąska: gruszka, orzechy ziemne niesolone
Kolacja: dorsz gotowany na parze, makaron żytni

3.
I śniadanie: 2 kromki chleba graham z margaryną, 2 łyżki sałatki jarzynowej z jogurtem naturalnym, szklanka herbaty bez cukru
II śniadanie: Jogurt naturalny, banan
Obiad: tortilla z tuńczykiem, sałatą, ogórkiem i jogurtem naturalnym
Podwieczorek: Szklanka budyniu na chudym mleku i 3 truskawki
Kolacja: Talerz barszczu ukraińskiego